12 χρόνια από τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα

12 Αυγούστου 2010. Μια συνηθισμένη ημέρα στην ηρωική Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου σημαδεύεται από τη στυγνή δολοφονία ενός αδελφού μας, του Αριστοτέλη Γκούμα, από ομάδα Αλβανών τραμπούκων που «προσβλήθηκαν» από το γεγονός ότι ο Αριστοτέλης μιλούσε τη μητρική του γλώσσα.

Η αφόρητη πίεση του αλβανικού κράτους και παρακράτους στην Εθνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου συνεχίζεται αμείωτα τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος που τόσες διώξεις και καταστροφές επέφερε στους επί αιώνες Έλληνες αδελφούς μας σε αυτό το ταλαιπωρημένο τμήμα του Ελληνισμού. Οι ελπίδες για ισονομία και ίση μεταχείριση από το αλβανικό κράτος προς τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, το καθεστώς των οποίων προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, διαψεύδονται καθημερινά υπό το βάρος των αλβανικών πιέσεων.

Η μειονοτική εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει ακόμα ελληνικές περιοχές όπως η Κορυτσά και η Χιμάρα, το περιουσιακό δεν έχει επιλυθεί με συνέπεια να έχουμε καθημερινά επεισόδια καταπατήσεων, σε κάθε απογραφή οι αριθμοί των Βορειοηπειρωτών υποεκτιμώνται, την ίδια στιγμή που η Αλβανία επιδιώκει να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια επιδίωξη που εξαρτάται από τη βούληση της Αθήνας.

Δυστυχώς, το ελλαδικό κράτος απέτυχε όλα αυτά τα χρόνια να προστατέψει επαρκώς τα δικαιώματα αλλά ακόμα και τις ίδιες τις ζωές των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα δεν ήταν μια άτυχη στιγμή ή ένα μεμονωμένο γεγονός. Ήταν το φυσικό επακόλουθο της αλβανικής κρατικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες ως πολίτες δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας, των οποίων οι ζωές δεν κοστίζουν τίποτα, απόδειξη στο τελευταίο η πιο πρόσφατη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Ως Δημοκρατική Αναγέννηση τιμούμε στη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα τους δεκάδες χιλιάδες αδελφούς μας που παραμένουν, σε πείσμα των αλβανικών διώξεων, στις πατρογονικές τους εστίες και κρατούν «αναμμένο το καντήλι» του Ελληνισμού στα χώματα της Βορείου Ηπείρου. Επιμένουμε ότι δεν μπορεί να υφίστανται υγιείς ελληνο-αλβανικές σχέσεις χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των υποχρεώσεων της Αλβανίας απέναντι στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.

Scroll to Top