Δεν δεχόμαστε τον συμψηφισμό ευθυνών για το εμπόριο ψυχών του τουρκικού παρακράτους στο Αιγαίο

Με αφορμή το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για επικείμενη συμφωνία με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό, το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας της χώρας μας με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό από δημοσίευμα συστημικής εφημερίδας. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Καθημερινή» μας ενημερώνει ότι έχει προετοιμαστεί το έδαφος, ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου, για την υπογραφή ελληνοτουρκικού «κοινού ανακοινωθέντος» 3 σημείων για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στο Αιγαίο, μετά από συνομιλίες του αρμόδιου υπουργού Καιρίδη και του τούρκου ομολόγου του Γερλίκαγια.

Τα τρία σημεία αφορούν πρώτον, στην εγκατάσταση Έλληνα και Τούρκου αξιωματικού του Λιμενικού σε Σμύρνη και Μυτιλήνη αντίστοιχα, δεύτερον, την αποφυγή από τις δύο πλευρές εμπρηστικών δηλώσεων για το φλέγον ζήτημα του Μεταναστευτικού και τρίτον, την παραχώρηση ετήσιας βίζας στους τούρκους πολίτες για την πρόσβασή τους σε 7 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το τελευταίο μάλιστα φιλοδοξεί να αποτελέσει μοντέλο για την επέκταση παραχωρήσεων εκ μέρους της Ε.Ε. προς τους τούρκους πολίτες, ένα πάγιο αίτημα της Τουρκίας που ζητά πλήρη κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της για πρόσβαση στη ζώνη Σένγκεν.

Γίνεται αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποσκοπεί στην πραγματικότητα να δημιουργήσει εντυπώσεις για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας παρά το να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίου. Η σχεδιαζόμενη συμφωνία παραβλέπει τις εγκληματικές ευθύνες του τουρκικού (παρα)κράτους στη διοχέτευση χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου προς τη Δύση, και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία προκειμένου αφενός να αποσπά τεράστιους πόρους για τη στήριξη προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της και αφετέρου να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πλήρη κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες. Γίνεται συμψηφισμός των ευθυνών για τους πνιγμούς στο Αιγαίο με την αναφορά στην από κοινού αποφυγή «εμπρηστικών δηλώσεων». Δεν γίνεται καν αναφορά στη συμφωνία Τζεμ-Παπανδρέου του 2001 ή έστω στο πνεύμα της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2015 για την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλλει στην επαναπροώθηση στο έδαφός της αιτούντων άσυλο που απορρίφθηκε το αίτημά τους λόγω του ότι δεν είναι πρόσφυγες αλλά λαθρομετανάστες.

Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση μέσω αυτής της συμφωνίας υιοθετεί το τουρκικό αίτημα για κατάργηση της βίζας και έρχεται να αποτελέσει τον μεσίτη των τουρκικών απαιτήσεων προς την Ε.Ε., τη στιγμή που γίνεται αποδέκτης τουρκικών απειλών και προκλήσεων επί σειρά ετών, θέση που συνιστά απίστευτη οπισθοχώρηση για τα ελληνικά συμφέροντα στο ζήτημα της αντιμετώπισης των τουρκικών χειρισμών στο μεταναστευτικό το οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί με κάθε τρόπο εις βάρος της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε. Ως πότε η κουλτούρα κατευνασμού της τουρκικής επιθετικότητας που διακατέχει την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα οδηγεί σε διαρκείς υποχωρήσεις από διαχρονικές και πάγιες θέσεις της ελληνικής πολιτείας;

Ως εδώ».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top