Ζήλεψε τη γοητεία των επιδομάτων η Νέα Δημοκρατία

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαρροές για σημαντικές παροχές δια στόματος του πρωθυπουργού στην επερχόμενη ΔΕΘ, το γραφείο τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Βασικός πυλώνας της κριτικής της Νέας Δημοκρατίας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ήταν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να αναδιανέμει χρήματα που προέρχονταν από την υπερφορολόγηση στα υψηλά αλλά και ιδίως στα μεσαία στρώματα προς τα αδύναμα, μέσω χορήγησης επιδομάτων. Αυτήν την «ταξική» επιδοματική πολιτική φαίνεται πως ζήλεψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις. Τώρα την τιμητική της υπερφορολόγησης δεν την έχουν τα υψηλά στρώματα, προς τα οποία η κυβέρνηση κάνει διαρκώς φοροαπαλλαγές (βλέπε ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο γονικών παροχών έως 800.000 ανά δικαιούχο κ.α.), αλλά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, οι φόροι των οποίων «φουσκώνουν» τα φορολογικά έσοδα.

Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος των φορολογικών εσόδων κατά σχεδόν 20% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, πέραν κάποιων συγκυριακών παραγόντων (π.χ. ενσωμάτωση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2022 στο φετινό προϋπολογισμό), οφείλεται στην τεράστια επιβάρυνση μέσω έμμεσων φόρων λόγω της ακρίβειας που ανεβάζει τις τιμές και γεμίζει τα δημόσια ταμεία με ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση συνειδητά δεν μειώνει το ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης ή στην ενέργεια, όπως έπραξαν πλείστες κυβερνήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προφασιζόμενη αστείες δικαιολογίες, όπως του ότι το όφελος θα το καρπωθούν οι τουρίστες ή ότι τον Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα τον πληρώνουν οι πλούσιοι με τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης επιβαρύνει υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών, όπως φαίνεται από την μεγάλη αύξηση των δημοσίων εσόδων από έμμεσους φόρους, τους πιο άδικους κοινωνικά να θυμίσουμε.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θεσμοθετεί διάφορα επιδόματα στοχευμένου, υποτίθεται, χαρακτήρα για να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις για τα ασθενέστερα εισοδήματα, σε μια πολιτική που θυμίζει τη λαϊκή ρήση «να σε κάψω Γιάννη μου, να σε αλείψω λάδι». Τί διαφορά όμως έχει αυτή η επιλογή από τις οικονομικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ;

Ως Δημοκρατική Αναγέννηση υποστηρίζουμε ότι η κυβέρνηση όφειλε να αξιοποιήσει την περίοδο της δημοσιονομικής χαλάρωσης, λόγω των ειδικών οικονομικών συνθηκών της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, για να αναδιατάξει την οικονομία, να άρει δομικές στρεβλώσεις που επιβαρύνουν πρωτίστως τους πολλούς, να εκκινήσει μια ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση. Μια πολιτική που θα παρήγαγε δημόσια έσοδα με ισόρροπο και δίκαιο τρόπο, αλλάζοντας την επί δεκαετίες μόνιμη επιβάρυνση των μισθών και των συνταξιούχων και μειώνοντας το τεράστιο και αντικοινωνικό βάρος των έμμεσων φόρων. Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στην παράλογη και αντιαναπτυξιακή προκαταβολή φόρου που ακόμα υποχρεώνονται να καταβάλλουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, παρότι η κατάργησή της είναι ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος αλλά θα έδινε ένα τεράστιο κίνητρο για αύξηση της κερδοφορίας.

Η αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών ως φορολογικά υποζύγια, εν μέσω μάλιστα μιας πρωτοφανούς κρίσης ακρίβειας, πρέπει να πάψει άμεσα».

Scroll to Top