ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ, ΑΛΜΠΙΝ ΚΟΥΡΤΙ, ΑΛΒΑΝΟΚΟΣΟΒΑΡΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ

του Βασίλειου Βαβουράκη*

Η προκλητική φυλάκιση του εκλεγέντος, τελικά, δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση δείχνει την ολοκληρωτική  χρεωκοπία της πολιτικής κατευνασμού της Ελλάδος απέναντι σε χώρες όπως η Αλβανία και τα Σκόπια. Αντί το Αλβανικό κράτος να επιζητεί με κάθε τρόπο την Ελληνική συνδρομή στις προσπάθειές του για Ευρωπαϊκή ένταξη, προβαίνει για άλλη μία φορά σε προκλητικές εις βάρος της ομογένειάς μας κινήσεις, με δικαιολογίες που θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει στη φυλακή τουλάχιστον το 70%  των υποψηφίων δημάρχων της Αλβανικής επικράτειας.

To καθεστώς Ράμα, αποθρασυμένο από τις δουλοπρεπείς και γελοίες προσπάθειες προσεταιρισμού του από την κυβέρνηση των Αθηνών[έκθεση ζωγραφικής του ιδίου στο Ζάππειο], κατευθυνόμενο από το βαθύ Ερντογανικό κατεστημένο και με ανοχή Ε.Ε., Η.Π.Α. και ΝΑΤΟ, προσπαθεί να αφαιρέσει βιαίως την δημαρχία της Χειμάρας από τον Φρέντυ Μπελέρη και να επιβάλλει σαν δήμαρχο τον εθνικά ανάξιο Αλβανογενίτσαρο Γ. Γκόρο.

Η απάντηση της Αθήνας πρέπει να είναι μία και επώδυνη απέναντι στις Αλβανικές προκλήσεις. Άμεση αναστολή κάθε ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. της γειτονικής χώρας. Διακοπή κάθε προγράμματος οικονομικής βοήθειας από Ευρώπη και Ελλάδα προς Αλβανία. Σε δεύτερη φάση, αν τα ανωτέρω αποδειχθούν ανεπαρκή, σκέψεις για περιορισμό αποστολής οικονομικών εμβασμάτων από Ελλάδα σε Αλβανία. Όσον και αν αυτές οι επιλογές φαντάζουν υπερβολικές, όσες πιέσεις και αν ασκηθούν από ΗΠΑ και Ευρώπη εις βάρος μας, πρέπει κάποτε να αντιδράσουμε σαν κράτος που σέβεται τον εαυτό του. Η προστασία της ομογένειάς μας είναι βασικό καθήκον της Ελληνικής πολιτείας και οι δήθεν αιτιολογίες για προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία για καθορισμό ΑΟΖ φαντάζουν αστείες μπροστά στην Αλβανική πρόκληση.

Πιο σοβαρή φαίνεται η εξέλιξη στο Κόσοβο, όπου με πρωτοβουλία του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι εγκαταστάθηκαν πραξικοπηματικά τρεις Αλβανόφωνοι δήμαρχοι στην Μιτρόβιτσα, ψηφισθέντες από το 3,5% του εκλογικού σώματος, ενώ ο Σερβικός πληθυσμός απείχε της ψηφοφορίας. Σαφώς στην κίνησή του αυτή ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός θα είχε την σιωπηρή ενθάρρυνση και του Αμερικανικού και του Γερμανικού παράγοντα. Σαφώς η Δύση στο σύνολό της θέλει να στραγγαλίσει γεωπολιτικά την Σερβία, θεωρώντας την ρωσικό προκεχωρημένο φυλάκιο στα Βαλκάνια. Σαφώς επίσης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η Νατοϊκή σκέψη περί μετακίνησης Τουρκικών στρατευμάτων στην σερβοκοσοβαρική μεθόριο υπό Νατοϊκό μανδύα, σε απάντηση μετακίνησης σερβικών στρατιωτικών μονάδων στην ίδια περιοχή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά  για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα φαίνεται προφανές. Πρώτον, ότι η κυβέρνηση Ράμα προκαλεί γνωρίζοντας την αναβάθμισή του για τη Δύση στη συγκεκριμένη στιγμή. Δεύτερον, ότι ασκούνται σοβαρές πιέσεις στην Ελληνική πλευρά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και υπηρεσιακής κυβέρνησης, για κινήσεις αναγνώρισης του Κοσόβου εκ μέρους μας. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ενταφιασμό των παραδοσιακά αρίστων σχέσεων Ελλάδος και Σερβίας και πισώπλατη μαχαιριά στην γεωπολιτική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ενδεχόμενη μετακίνηση τουρκικών μηχανοκίνητων αερομεταφερόμενων μονάδων στα βόρεια σύνορά μας, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ελληνοαλβανική και την ελληνοσκοπιανή μεθόριο, αποτελεί προοπτική που καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί, ενόσω ισχύει το Τουρκικό casus beli εις βάρος μας και ο Τουρκικός αναθεωρητισμός δείχνει τα δόντια του σε Θράκη, Αιγαίο και νότια της Κρήτης. Καμία σκέψη εκ μέρους μας για μετακίνηση δικών μας μονάδων στην περιοχή.

Ο μόνιμος ρόλος της Ελλάδος ως Ιφιγένειας, που θυσιάζεται γεωπολιτικά για να πνεύσουν ούριοι άνεμοι για τις αμερικανικές, γερμανικές και τουρκικές επιδιώξεις πρέπει να τερματιστεί. Θυσιάσαμε ένα εθνικό μας θέμα, το Μακεδονικό, θυσιάσαμε τις παραδοσιακά καλές ελληνορωσικές σχέσεις στα πεδία της Ουκρανίας, ας μην θυσιάσουμε και τις ελληνοσερβικές σχέσεις. Μπορεί να χρωστάμε κάποια πράγματα στη Δύση και στις Η.Π.Α., αλλά δεν χρωστάμε την γεωπολιτική μας αυτοκτονία σε κανέναν.

 

* Τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Υποψήφιος βουλευτής Β’ Πειραιώς.

Scroll to Top