Του Γιάννη Παναγιωτακόπουλου*
Για άλλη μια φορά ζουμε μία κρατική επίθεση στον κλάδο της εστίασης και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πτώση τζίρου την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων οικονομικής εξόντωσης, ήταν άνω του 60%, σε πολλές δε περιοχές άγγιξε το 80%.
Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εστίασης, τα λουκέτα σε καταστήματα αναμένεται να αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο αυτόν τον χειμώνα.
Δεν έφτανε η κυβερνητική κοροϊδία για τα “επί μήνες λεπτομερώς μελετημένα” μέτρα επανεκκίνησης του πολύπαθου κλάδου. Το επίδομα επανεκκίνησης, που διαφήμιζε τηλεοπτικώς με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τού τηλεπλασιέ ο υπουργός Ανάπτυξης, τελικώς, 6 μήνες μετά την επανεκκίνηση, και ύστερα από δέκα τροποποιήσεις τού “λεπτομερώς μελετημένου μέτρου”, έχει δοθεί μόλις σε 22.580 από τις σχεδόν 90.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Οι υπόλοιπες έχουν απορριφθεί λόγω των δαιδαλωδών προϋποθέσεων ένταξης, αφού πρώτα έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και τη σύνταξη των φακέλων.
Με αντίστοιχες διαδικασίες έχουν απορριφθεί δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το «Γέφυρα 2», επειδή έχουν… μικροδάνεια· γι’ αυτό και δεν προβλέπεται να εντάσσονται στο μέτρο επιδότησης δόσεων. Έτσι, όσοι ήταν νοικοκύρηδες στις δουλειές τους και δανείζονταν τόσο όσο έφταναν οι δυνατότητές τους να αποπληρώσουν, τιμωρούνται από το υπερχρεωμένο κόμμα των θαλασσοδανείων με ένταξη τους στον Τειρεσία. Μόνον τα κόμματα και οι φίλοι τους, που δανείζονται από εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια ευρώ, δικαιούνται τη βοήθεια που παρέχουν τα κυβερνητικά μέτρα. Τα μικρά καταστήματα, όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο κος Γεωργιάδης, “ή θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν”, διότι για την κυβέρνηση οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ μικρές για να διασωθούν (Kontra24 21/09/2021).
Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να ανακόψει το κύμα της πανδημίας χωρίς να πλήξει και την οικονομία, θα έκανε δωρεάν τα ράπιντ τεστ για όλους. Το κόστος θά ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με την πτώση τζίρου που υφίσταται η αγορά (άρα και τα κρατικά έσοδα), από τα άστοχα και τιμωρητικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων· το αποτέλεσμα δε στον έλεγχο της πανδημίας πολύ σημαντικότερο. Είναι τόσο δύσκολο να τα σκεφτούν ή τελικά μιλάμε για οικονομικούς «δολοφόνους» με άλλοθι την πανδημία;
Δεδομένων των στοχεύσεων του σχεδίου Πισαρίδη, των σχετικών κυβερνητικών μέτρων και των υπουργικών δηλώσεων, όπως η παραπάνω, η εστίαση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στη δίνη ενός κρατικού «πογκρόμ», με στόχο τη δραστική μείωση του αριθμού των Ελλήνων επιτηδευματιών. Μάλλον τα γερμανικά σχέδια για το μέλλον της Ελλάδος προβλέπουν τη μετατροπή των εκατοντάδων χιλιάδων επιτηδευματιών σε υπαλλήλους των πολυεθνικών τους. Διότι, όπως σε όλους τους τόνους αναφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη, “αυτοί είναι οι κανόνες της σύγχρονης οικονομίας” (Άδωνις Γεωργιάδης, Kontra24 21/09/2021).
Το ζήτημα είναι κατά πόσον εμείς, ως κοινωνία, θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση της πανδημίας, προκειμένου να επιτευχθούν τα σχέδια ενός γενικού great reset στην οικονομία, προς όφελος της όλο και πλουσιότερης παγκόσμιας οικονομικής ελίτ. Η πανελλαδική κινητοποίηση στον χώρο της εστίασης, πρωτοφανής στην ιστορία του κλάδου, είναι ένα πρώτο βήμα αντίδρασης. Θα πρέπει το παράδειγμα της εν λόγω πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στα μέτρα οικονομικής «δολοφονίας», να ακολουθηθεί και από το λιανεμπόριο, καθώς και από κάθε κλάδο που πλήττεται. Μόνον έτσι θα γίνουν άμεσα και γρήγορα αντιληπτές οι συνέπειες στο σύνολο των πολιτών.
Και κάτι πολύ σημαντικό: Ας στηρίξουμε όλοι στην πράξη τις μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς μας, τις οποίες θέλει να κλείσει η κυβέρνηση. Ας σταματήσουμε να μαλώνουμε οι εμβολιασμένοι με τους ανεμβολίαστους, κι ας σκεφτούμε σε τι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες θέλουμε να ξυπνήσουμε την επομένη της πανδημίας. Διότι το παιχνίδι των μεγάλων αλλαγών παίζεται τώρα και, προς το παρόν, ερήμην μας…
*Δημοσιογράφου -Ἐπαγγελματία της εστίασης – Εκπροσώπου Δημοκρατικής Αναγέννησης