Ως εδώ ο ακραίος κατευνασμός προς την Τουρκία

Σχολιάζοντας τη μυστική συνάντηση Μπούρα-Καλίν στις Βρυξέλλες, το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με αφορμή τη μυστική συνάντηση, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας αλλά και τη σιωπηρή παρότρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μεταξύ της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη κας Μπούρα και του εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, οφείλουμε να τονίσουμε την απαράδεκτη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ασκεί μυστική διπλωματία με την Τουρκία, εκπέμποντας εντελώς λάθος μήνυμα στους γείτονες, στη διεθνή κοινότητα αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο.

Την ίδια στιγμή κατά την οποία είχε προηγηθεί η δήλωση Ερντογάν για βομβαρδισμό της Αθήνας από τον νέο τουρκικό πύραυλο Tayfun, δήλωση που επαναλήφθηκε και χθες βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί μια προσωπική διπλωματία ακραίου κατευνασμού που αποδομεί κάθε έννοια αξιόπιστης αποτροπής προς τις επιβουλές της Άγκυρας. Παράλληλα, ακυρώνει κάθε προσπάθεια διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και κινητοποίησης των συμμάχων μας απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό, καθώς αποτελεί διεθνές οξύμωρο μια χώρα ενώ απειλείται με χρήση βίας και με αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της να συζητά με τον επιβουλέα της, και, μάλιστα, εν κρυπτώ.

Αναρωτιόμαστε πώς ταιριάζει αυτή η ακραία κατευναστική πολιτική με την εφαρμογή ενός πλάνου στρατιωτικών εξοπλισμών δεκάδων δις ευρώ, έστω με τον λανθασμένο τρόπο που εκτελείται όσον αφορά την εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και την απόκτηση προστιθέμενης αξίας. Τι μήνυμα εκπέμπεται προς το ελληνικό εσωτερικό μέτωπο που, από την μια καλείται να συσπειρωθεί απέναντι στην τουρκική απειλή, και, από την άλλη ενημερώνεται εκ των υστέρων για μια επαναλαμβανόμενη μυστική διπλωματία, για την ατζέντα της οποίας δεν είναι ενήμερος ο ελληνικός λαός.

Και, ακόμη περισσότερο, ρωτάμε: τι συζητήθηκε στη συγκεκριμένη συνάντηση, για την οποία η κυβέρνηση θεώρησε καλό να μην ενημερώσει τον ελληνικό λαό; Σχετίζεται το διπλωματικό τετ-α-τετ Μπούρα-Καλίν με την επαναλαμβανόμενη παράνομη τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου;

Η Δημοκρατική Αναγέννηση καταγγέλλει την ασκούμενη μυστική διπλωματία του Μεγάρου Μαξίμου και καλεί τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση απέναντι σε σχεδιασμούς που επιδιώκουν να οδηγήσουν την πατρίδα μας σε “Πρέσπες του Αιγαίου”. Η ισχυροποίηση του εσωτερικού μετώπου και της αποτρεπτικής αξιοπιστίας της πατρίδας μας αποτελεί την ασφαλέστερη οδό για την αντιμετώπιση του εξ ανατολών κινδύνου».

Scroll to Top