ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ 21ης ΜΑΪΟΥ

Η Πολιτική Πρωτοβουλία ως αποτίμηση των εκλογών της 21ης Μαΐου και της εκλογικής της παρουσίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  • Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, η λαϊκή ψήφος είτε κατευθύνθηκε σε κόμματα συστημικά, με μεγάλο κερδισμένο το κυβερνών κόμμα, είτε στην αποχή, η οποία παραμένει αξιοσημείωτη. Ιδιαίτερα η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, βασίζεται, νομίζουμε, στην ψευδαίσθηση της επιβίωσης και της σιγουριάς για την ακολουθούμενη πορεία της χώρας, με βάση την μαγική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και τα χρηματοδοτούμενα απ’ αυτήν ΜΜΕ. Πορεία η οποία εμφανίζεται επιπροσθέτως ως μονόδρομος από το πολιτικό σύστημα. Επίσης, η κυβέρνηση κατάφερε αυτό το υψηλό ποσοσό ψήφων μέσα από ένα νέο –και τόσο παλιό ταυτοχρόνως– σύστημα πελατειακών σχέσεων που έχει εγκαθιδρύσει με την εξαγορά των ΜΜΕ, με βραχύχρονες συμβάσεις εργασίας, με επιδοματική πολιτική «ελεημοσυνών» κ.ά., το οποίο δούλεψε ως μηχανισμός εξαγοράς ψήφων.
  • Από την άλλη, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν επέφερε βλάβες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά αντιθέτως το ενισχύει όχι μόνο με τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει (δες περιπτώσεις Κατρούγκαλου-Πολάκη), αλλά και γιατί έχει χάσει το χρίσμα της αξιοπιστίας ήδη από το 2015, όταν αγνόησε προκλητικά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο Δημοψήφισμα. Στην πράξη δεν έχει τίποτα διαφορετικό να προτείνει από αυτό που κάνει η κυβέρνηση, πράγμα που οι πολίτες έχουν πια καταλάβει.
  • Το δε ΠΑΣΟΚ εισπράττει μέρος της απογοήτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και επαναπατρίζει τις δυνάμεις του, οι οποίες, εκτός των άλλων, ευελπιστούν σε μια επανεισαγωγή τους στο γωνστό τους σύστημα εξουσίας και στις υβριδικές νέου τύπου πελατειακές σχέσεις που αναφέραμε πριν.
  • Γιατί ως φαίνεται, με κραυγαλέο μάλιστα τρόπο (όπως η θριαμβευτική επανεκλογή Καραμανλή στις Σέρρες), καλά κρατούν οι παθογένειες του πελατειακού κράτους-φέουδο των κυβερνώντων, οι οποίες από δεκαετίες και με λίγες εξαιρέσεις, επηρεάζουν καθοριστικά τη λαϊκή ψήφο στις βουλευτικές εκλογές.
  • Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί και η μόνιμη απογοήτευση ικανής μερίδας του εκλογικού σώματος, η οποία εξακολουθεί να καταφεύγει στην αποχή ως είδος διαμαρτυρίας, αποφεύγοντας ακόμα να εκφραστεί με θετική ψήφο.
  • Πρέπει τέλος να επισημανθεί ότι παρά την απλή αναλογική εισέρχονται λιγότερα κόμματα στη Βουλή. Αυτό δεν είναι άσχετο, πιστεύουμε, και με τον οργανωμένο πόλεμο της Κυβέρνησης κατά των μικρών κομμάτων, που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει προς τούτο ακόμα και τον δικαστικό αποκλεισμό ή την παραπληροφόρηση σχετικά με τα όσα από το νόμο και το Σύνταγμα δικαιούνται όλα τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές (τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός χρόνος, συμμετοχή στην πληρωμένη από το κράτος πολιτική διαφήμιση κ.λπ.).
  • Η Πολιτική Πρωτοβουλία, με αίσθημα ευθύνης συμμετείχε στις εκλογές, με τις μικρές της δυνάμεις, με αρκετή απειρία και ελάχιστα μέσα, σε ένα κλίμα εξ αρχής ναρκοθετημένο για τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα — παράδειγμα: καταγγέλθηκαν από φίλους πολλές περιπτώσεις όπου τα ψηφοδέλτιά μας ήταν άφαντα, ενώ είχαν κανονικά αποσταλεί, όπως στις Περιφέρειες Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ιωαννίνων και σε τμήματα Ετεροδημοτών της Αθήνας.
  • Έδωσε όμως τον αγώνα της στη βάση σαφών προγραμματικών αρχών και προτεραιοτήτων, που κυρίως έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, τον αγώνα ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας, το δικαιότερο μοίρασμα του πλούτου, την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της πρόνοιας και της ασφάλισης και την υπεράσπιση της παιδείας και του πολιτισμού ως πρωτευόντων αγαθών ευημερίας και προόδου.
  • Το αποτέλεσμα στις 49 περιφέρειες, όπου υπήρχε το ψηφοδέλτιό μας δεν μας ικανοποιεί. Η έλλειψη μέσων και χρόνου προετοιμασίας σε σχέση με την παρούσα συγκυρία, καθώς και η πολύ χαμηλή έως μηδενική προβολή μας από τα ΜΜΕ, συντέλεσαν στο να μην ακουστεί η φωνή μας στα ευρύτερα στρώματα του ελληνικού λαού.
  • Δεν μπορεί όμως παρά να μας ενισχύουν στον αγώνα μας και στη συνέχισή του οι περίπου 6.000 ψήφοι που λάβαμε από πολίτες με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια οράματα. 6.000 γενναίους που αγνόησαν το αφήγημα της χαμένης ψήφου και γνωρίζουν πολύ καλά το τι απατηλό τάζουν οι μεγάλοι.
  • Το ξεχωριστό μήνυμα μας για Δημοκρατία – Εθνική Ανεξαρτησία και Κυριαρχία – Κοινωνική Δικαιοσύνη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση, μήνυμα πρωτίστως δημοκρατικό και πολιτικό, που δεν μπορεί να ταυτιστεί με συνθηματολογίες ή ρητορικούς, και καμιά φορά ύποπτους, «πατριωτισμούς» άλλων μικρομέγαλων κομμάτων, δεν έγινε όσο θα θέλαμε γνωστό.
  • Αλλά, δεν απογοητευόμαστε από τον απολογισμό της εκλογικής μας παρουσίας, έχοντας ακριβώς επίγνωση των δυσκολιών του αγώνα που αναλάβαμε και του βάρους που κληθήκαμε να σηκώσουμε, λίγοι εμείς απέναντι σε ένα πανίσχυρο σύστημα εξουσίας και προπαγάνδας. Ο εκλογικός αυτός αγώνας της 21ης Μαΐου αποτελεί για εμάς τη μαγιά για μια σταθερή παρουσία της Πολιτικής Πρωτοβουλίας, τόσο στην εκλογική κονίστρα όσο και στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες για την υπεράσπιση των παραπάνω.
  • Για να μπορέσει να ακουστεί δυνατότερα η φωνή μας απευθυνόμαστε πρώτα και κύρια στους πολίτες που μας ψήφισαν να ενώσουν μαζί μας τις δυνάμεις τους και όχι μόνο την ψήφο τους, στον αγώνα μας για μια Ελλάδα που μας αξίζει.
  • Έπειτα απευθυνόμαστε σε όσους δεν μας ψήφισαν ή ψήφισαν τα κόμματα εξουσίας: η πρόσδεση στο άρμα μιας απατηλής ευημερίας και ασφάλειας έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Ο λογαριασμός ενός ήδη γιγαντιαίου χρέους και κουκουλωμένων ελλειμμάτων ετοιμάζεται και θα έρθει σύντομα προς πληρωμή στον ελληνικό λαό. Όπως θα έρθουν και σχέδια που εν κρυπτώ απεργάζεται η πολιτική μας ελίτ για «συμφωνίες» σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο, που παραδίδουν στους ισχυρούς όχι μόνο εθνικό πλούτο, όπως έκαναν τα Μνημόνια, αλλά και εθνική κυριαρχία.
  • Απευθυνόμαστε και σε όσους διάλεξαν να απέχουν, λέγοντάς τους ότι η αποχή τους ενισχύει ακριβώς όλα εκείνα που δεν θα ήθελαν ή φοβούνται. Αντίθετα η συμμετοχή τους μπορεί να δώσει φωνή σε όσους μέχρι σήμερα δεν είχαν φωνή.
  • Ακριβώς το να ακουστεί δυνατότερα η φωνή των ελλήνων πολιτών, πέρα από εύκολους λαϊκισμούς και ανέξοδες ρητορείες είναι ο κύριος σκοπός συγκρότησης της Πολιτικής Πρωτοβουλίας. Και θα συνεχίσουμε, ελπίζοντας η φωνή μας να δυναμώσει και να φτάσει μακρύτερα, καλώντας κι άλλους που συμμερίζονται το πρόγραμμά μας να ενωθούν μαζί μας.
  • Ο αγώνας για για Δημοκρατία – Εθνική Ανεξαρτησία και Κυριαρχία – Κοινωνική Δικαιοσύνη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση συνεχίζεται.
Scroll to Top