Ο πληθωρισμός εξανεμίζει το οικογενειακό εισόδημα

Με αφορμή την ανακοίνωση του ύψους του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ, ο τομεάρχης Οικονομικών της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Φώτης Καφουσόπουλος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το ύψος του πληθωρισμού στο 12,1% για τον μήνα Ιούνιο, που είδε σήμερα το φως τη δημοσιότητας, αποκαλύπτει πως ο ΔΤΚ στην χώρα μας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι εκτιμήσεις για το πληθωρισμό για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς κάνουν λόγο για ποσοστό τουλάχιστον 10% και αν σε αυτό προσθέτει και το 1,2% του 2021, τότε γίνεται αντιληπτό πως οι διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν είναι ικανές να απορροφήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Καταρρίπτεται έτσι το αφήγημα περί της ανάκτησης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε επίπεδα προ μνημονίων, αφού οι αυξήσεις στο μισθό δεν καλύπτουν ούτε καν τον πληθωρισμό! Τα πράγματα όμως για το μέσο νοικοκυριό είναι ακόμα χειρότερα, καθώς οι πληθωριστικές αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στις μετακινήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Έτσι καθίσταται σαφές πως το μέσο νοικοκυριό βιώνει αυτή τη στιγμή σημαντική μείωση του εισοδήματος του που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 20% και πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Είναι επιβεβλημένο η κυβέρνηση να ενσκήψει στο ζήτημα της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία και να προχωρήσει σε μια γενναιότερη αύξηση του μισθού, όπως επίσης και σε μια στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει άμεση κινητοποίηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η κοινωνία αναμένει λύσεις για την δύσκολη και συνάμα σύνθετη αυτή κατάσταση. Η απλούστευση που επιχειρείται μέσω της απόδοσης της ακρίβειας στη διεθνή συγκυρία και την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία μόνο αδράνεια φέρνει και ανεπαρκή μέτρα».

Scroll to Top