του Στέλιου Παπαθεμελή*
«Μη λυγίζετε παιδιά,
περηφάνια στη καρδιά-
περηφάνια στη καρδιά
ώσπου να ‘ρθει ξαστεριά».
Έτσι ξεκινάει ο ποιητής (ο Νίκος Γκάτσος) και αμέσως μετά ξεσπαθώνει:
«Κράτα στο χέρι σου σπαθί
και αστραφτερό μαχαίρι
ώσπου να βγει τ΄ αστέρι
μες στο σκοτάδι το βαθύ».
25η Μαρτίου. Γιορτάζουμε την επέτειο του Μεγάλου Ξεσηκωμού. Αυτού που μας χάρισε ξανά την Ελευθερία. Οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά το τίμημά της. Το έχουμε πληρώσει πολλές φορές.
Ας δούμε λίγο τα «γήινα». Μας «ξεναγεί» ο Ε. Νιάνιος:
Την Άνοιξη τού 2020 ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (πρόκειται για το αφεντικό του facebook, βεβαίως βεβαίως) όρισε ένα εποπτικό συμβούλιο με αρμοδιότητα να αποφασίζει, αντ’ αυτού, για το περιεχόμενο των αναρτήσεων στο Facebook. Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι επτά από τα είκοσι μέλη αυτού του συμβουλίου έχουν στενή σχέση με τον Σόρος, δηλ. εξάρτηση απ’ αυτόν. Γιατί αυτός χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές τους. Όλοι τους είναι προοδευτικοί, αριστεροί, του Δημοκρατικού κόμματος, oρκισμένοι αντιΤράμπ, δικαιωματιστές, γκλομπαλίστ, οπαδοί της θεωρίας του φύλου, του φεμινιστικού και μία ισλαμίστρια! Υπάρχει και το «φύλλο της συκής»: ένας Ρεπουμπλικανός!
Αλλά η λογοκρισία στο Διαδίκτυο αφορά στην παγκόσμια κοινότητα και ανακαλεί μνήμες από σκληρές στρατιωτικές δικτατορίες ή κομμουνιστικά καθεστώτα. Μετά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ ο κ. Τζωρζ Σόρος έχει επεκτείνει την επιρροή του και στο Διαδίκτυο. Τα λόμπι «επιτυχημένων κερδοσκόπων» έχουν εξανεμίσει την ουσία της μεταπολεμικής Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας την για τους δικούς του ανομολόγητους και σκοτεινούς σκοπούς του και αδυνατεί να εγγυηθεί την ελευθερία μας.
Τα μέλη της επιτροπής που εγκρίνουν την καταλληλότητα των αναρτήσεων είναι τα ακόλουθα:
1. AFIA ASANTEWAA ASARE-KYEI – Διευθύντρια στην Ανοιχτή Κοινωνία-Πρωτοβουλία Δυτικής Αφρικής. Η Asare-Kyei, ερευνήτρια, «πολέμια του φυλετικού φεμινισμού»και δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρηματοδοτείται από τονΣόρος.
2. NIGHAT DAD, Ίδρυμα Ψηφιακών Δικαιωμάτων. Η Dad είναι ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σόρος, της οποίας το Ίδρυμα Ψηφιακών Δικαιωμάτων προσπαθεί να δημιουργήσει ένα Διαδίκτυο «όπου όλοι οι άνθρωποι, και ειδικά οι γυναίκες,
μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά της έκφρασης χωρίς να απειληθούν». Η ομάδα διαθέτει ένα «φεμινιστικό περιοδικό για γυναίκες και μη δυαδικούς (μη φυσιολογικούς) δημοσιογράφους και συγγραφείς».
3. ANDRÁS SAJÓ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης. Ο Sajó συνδέθηκε με τον Σόρος από το 1988 και υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης Ανοιχτή Κοινωνία-Πρωτοβουλία Δικαιοσύνη του Σόρος [με έδρα τη Νέα Υόρκη] από το 2001 έως το 2007. Ως δικαστής του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Φεβρουάριος 2008-Απρίλιος 2017], έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκαθήλωση των Σταυρών και των Εικόνων από τα ιταλικά δημόσια σχολεία.
4. SUDHIR KRISHNASWAMY, Αντιπρύτανης Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δικαίου της Ινδίας. Ο Krishnaswamy διευθύνει το Κέντρο Έρευνας για το Δίκαιο και την Πολιτική που εστιάζει στα «δικαιώματα των τρανσέξουαλ, την ισότητα των φύλων και τη δημόσια υγεία».
5. RONALDO LEMOS, Καθηγητής Νομικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ο Lemos συνδέεται προσωπικά με τον Σόρος.
6. MAINA KIAI, Διευθυντής, Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων- Παγκόσμιες Συμμαχίες και Συνεργασίες. Ο πρώην ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι συνεργάζεται πλέον με το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων** που χρηματοδοτείται από τον Σόρος, το οποίο επέμεινε ότι οι ΗΠΑ «συνέχισαν να κινούνται προς τα πίσω για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό το δεύτερο έτος της διοίκησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
7. ALAN RUSBRIDGER, πρώην Αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γκάρντιαν. Ο Rusbridger – ένας πολύ γνωστός ακροαριστερός στο Ηνωμένο Βασίλειο- υπηρετεί επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων, που έλαβε 750.000 δολάρια από το Ίδρυμα Ανοιχτή Κοινωνία του Σόρος το 2018.Διακηρυγμένος εχθρός του Τραμπ.
8. TAWAKKOL KARMAN, Βραβείο Nόμπελ Ειρήνης. Η Karman, ακτιβίστρια της Υεμένης, ίδρυσε την ένωση Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, για την οποία και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2011. Η Le Monde έγραψε το 2013 ότι ήταν «μέλος του ισλαμικού κινήματος στην Υεμένη». Εξέφρασε επίσης, κατά την ίδια εφημερίδα, την υποστήριξή της στους Αδελφούς Μουσουλμάνους καθώς και στον Αιγύπτιο ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι, αμέσως μετά την απομάκρυνσή του από το στρατό στις 3 Ιουλίου 2013. Σύμφωνα με διάφορους ειδικούς της ριζοσπαστικοποίησης, τα τελευταία χρόνια, κατά το Facebook δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της υπεράσπισης της ιδεολογίας των Αδελφών Μουσουλμάνων και της εξτρεμιστικής δραστηριότητας (sic!). Υπ’ όψιν ότι οι τρομοκρατικοί δεσμοί με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους διερευνούνται σε πολλές δυτικές χώρες και ορισμένοι ηγέτες της Αλ Κάιντα δραστηριοποιήθηκαν αρχικά σε αυτή τη μικρή ομάδα, όπως ανέφερε τοHuffington Post το 2014. (Εντόπιση και μετάφραση: Ε. Νιάνιος, Πηγή:https://thenationalpulse.com/…/facebook-oversight…/).
* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
E-mail: stpapathemelis@gmail.com
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» 20.03.2021