Μην τολμήσετε άλλη αποδυνάμωση της άμυνας της χώρας

Με αφορμή τα δημοσιεύματα περί της αποστολής των S-300 στην Ουκρανία το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη μετακίνηση των εγκατεστημένων στην Κρήτη S-300 στην Ουκρανία μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες, μετά τα έως τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αποστείλει στην Ουκρανία πολεμικό υλικό όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών RM-70 κ.α. Επίσης, δια στόματος του Υπουργού Άμυνας έχουμε ακούσει την επιχειρηματολογία περί ξεπερασμένου πολεμικού υλικού ρωσικής προέλευσης περιορισμένης μαχητικής αξίας, θέση που διευκολύνει την παραχώρησή τους στην Ουκρανία (αυτό ήταν και το κύριο επιχείρημα για την περίπτωση των BMP-1).

Είναι σαφές ότι σε μια περίοδο όπου οι Τούρκοι θέτουν μετ’ επιτάσεως ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντας το και με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επ’ αυτών, και όπου οι ΗΠΑ προχωρούν σε παραινέσεις περί “μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος στα νησιά” ως παράγοντα βελτίωσης του κλίματος έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το τελευταίο που χρειάζεται η πατρίδα μας είναι η αποδυνάμωση της εθνικής άμυνας.

Ειδικά στην περίπτωση των S-300, πέραν των προφανών ρωσικών αντιδράσεων, που αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη παραχώρησή τους στην Ουκρανία ως εχθρική πράξη, υπάρχει και το ζήτημα ότι η παρουσία τους στην Κρήτη αποτελεί ένα “αγκάθι” για τους τουρκικούς επιθετικούς σχεδιασμούς.

Η Δημοκρατική Αναγέννηση καλεί την κυβέρνηση να μην τολμήσει περαιτέρω αποδυνάμωση της άμυνας της χώρας, ιδίως σε περιπτώσεις συστημάτων των οποίων η υποκατάσταση είναι από δύσκολη έως αδύνατη (βλ. αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Tor M1, αντιαρματικοί πύραυλοι Kornet κ.α.), απόφαση που θα υπονομεύσει καίρια την άμυνα των νησιών. Μια απόφαση που θα ισοδυναμεί στην παρούσα συγκυρία, υπό την απειλή ενδεχόμενου τουρκικού πλήγματος, με εσχάτη προδοσία».

Scroll to Top