Αγοράζοντας (με χρήματα άλλων) την προεκλογική σου εικόνα

 

του Θεόδωρου Ε. Παντούλα*

Είναι απρεπές να ψιθυρίζεις για εκλογές την ώρα που ο τόπος κι οι άνθρωποί του δίνουν τον αγώνα που δίνουν. Είναι απρεπές να ψιθυρίζεις για εκλογές και χυδαίο να τις προετοιμάζεις. Αυτό ‒κοντά στα άλλα‒ κάνει η κυβέρνηση. Δεν αναφερόμαστε στην ούτως ή άλλως προκλητική χρηματοδότηση των κομμάτων και την σκανδαλωδώς προνομιακή διευθέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Αναφερόμαστε στην διευκόλυνση των καναλαρχών και, κυρίως, στην προικοδότησή τους με μυθώδη ποσά ‒ κι ας είναι υποχρεωμένοι οι ραδιοτηλεοπτικοί δίαυλοι να προβάλλουν δωρεάν τα μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα.  Ό,τι ψίχουλα πέσουν από το φαγοπότι θα μοιραστούν στους φτωχούς συγγενείς των εφημερίδων ‒ έτσι, βρε αδερφέ, για να επικαλούμαστε τα προσχήματα που δεν σώζουμε. Να φλυαρούμε για «ελευθεροτυπία», για «δημοκρατία» και άλλα όμορφα και να μην ακούγονται τα γέλια όσων γύρισαν την πλάτη στις σημαδεμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Και τα κλάματα εκείνων που, παρότι ξέρουν πως οι αναμετρήσεις είναι σικέ, παλεύουν όχι να μπουν στο παιχνίδι αλλά να το διακόψουν.

Οι διακοπές βεβαίως μπορεί να μην σημαίνουν και τίποτε. Μπορούν όμως να σημάνουν και μια αρχή. Αρχή να αποκτήσουν φωνή όσοι μέχρι σήμερα δεν έχουν φωνή. Και ποιοι είναι αυτοί; Μα όλοι εκείνοι που ο πρώην πρωθυπουργός ‒σε μια σπάνια στιγμή ειλικρίνειας‒ αποκάλεσε «ετερόκλητο όχλο».

Ο νυν πρωθυπουργός δεν έκανε χαρακτηρισμούς. Η συμπεριφορά του όμως ‒για όσους δεν αρκούνται στην εξωνημένη «ενημέρωση»‒ είναι χαρακτηριστική.

* Γενικού Γραμματέα Δημοκρατικής Αναγέννησης

Scroll to Top