Ιδρυτική Διακήρυξη

Διακήρυξη

Ξέρουμε και πόσοι είμαστε και ποιοι είμαστε.
Σπορά του βαθύριζου ελληνικού τρόπου και τόπου είμαστε.
Γι’ αυτό και δεν νερώνουμε το κρασί μας.
Και δεν κάνουμε πίσω όχι από στενοκεφαλιά αλλά επειδή
η πολιτική μας στράτευση δεν είναι υποχρέωση αλλά καθήκον.

Κοινή είναι η διαπίστωση της ανάγκης για την ανάδειξη ενός Νέου Πολιτικού Φορέα, ο οποίος θα εκφράζει τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αναζητούν διέξοδο στα οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά τους προβλήματα και θα απηχεί τις σταθερές ηθικές και εθνικές αξίες του λαού μας. Ένα πολιτικό σχήμα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

Το πολιτικό μας σύστημα εξακολουθεί να νοσεί βαρύτατα και σέρνεται εδώ και καιρό σε κατάσταση κλιμακούμενης κρίσης.

Μεγάλοι τομείς της δημόσιας λειτουργίας (Παιδεία, Υγεία, Απασχόληση) αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών : Η φτώχεια και οι ανισότητες πολλαπλασιάζονται. Η ανεργία διογκώνεται. Το κοινωνικό κράτος με τις ρωγμές στο ασφαλιστικό σύστημα κλυδωνίζεται. Οι Νέοι, κατ' εξοχήν αυτοί αδυνατούν να βρουν μιαν αντάξια θέση απασχόλησης. Το δημογραφικό πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Η ύπαιθρος ερημώνεται. Ο αγρότης έχει εγκαταλειφθεί απροστάτευτος. Το περιβάλλον καταστρέφεται εγκληματικά. Η δημόσια διαφθορά, που σε υγιείς περιόδους εμφανίζεται μόνο ως εξαίρεση, είναι γενικευμένο δομικό φαινόμενο.

Οι Παραδόσεις του Γένους, η Ορθοδοξία και το σύνολο των Ελληνικών Αξιών ζωής που συγκροτούν την ταυτότητα των Ελλήνων και εγγυώνται την κοινωνική συνοχή τους υποβαθμίζονται και θυσιάζονται στο βωμό της νεωτερικότητας του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού. Απαξίωση, ένδεια προοπτικής και οραμάτων, αλλά επίσης αδρανοποίηση και μαζική ιδιώτευση των πολιτών είναι ορισμένα απ' τα συμπτώματα αυτής της παθογένειας.

Βιώνουμε αυτόν τον εκφυλισμό στην κορύφωσή του.
Εμείς δεν αποδεχόμαστε το μοιραίο και αναπόφευκτο αυτής της κατάστασης.
Φιλοδοξούμε να γίνουμε ανάχωμα σ' αυτήν.

Συστρατευόμαστε ενάντια στην φθορά και την παρακμή. Έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να προχωρήσουμε. Στόχος μας να συσπειρώσουμε και να εκφράσουμε τις δυνάμεις αναγέννησης του δημοσίου βίου της χώρας και εξόδου του από το σημερινό τέλμα.

Οραματιζόμαστε και θα αγωνισθούμε για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την πατρίδα μας και το λαό μας στα πλαίσια μιας Ευρώπης των Λαών, των Εθνών και των Πολιτών.

Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τους ανεκπροσώπητους και να υπερασπιστούμε τους ανυπεράσπιστους: Τους ανέργους, τους φτωχούς, τους νεόπτωχους και τους εν γένει αδύνατους του συστήματος. Είμαστε στο πλευρό των μη προνομιούχων. Η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή.

Διεκδικούμε δυναμικά θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτικές που καρδιά των ενδιαφερόντων τους είναι ο άνθρωπος και ο πολίτης.

Έχουμε, ένα όνειρο για το Λαό και την Πατρίδα μας.

Ονειρευόμαστε μια Ελλάδα όπου:

Η εξουσία θα υπηρετεί τον πολίτη και όχι τα συμφέροντα των ολίγων και τις σκοπιμότητες των ξένων.

Οι παραδοσιακές αξίες δεν θα πετροβολούνται καθημερινά και ο εκσυγχρονισμός δεν θα αποτελεί την προκρούστεια κλίνη πάνω στην οποία ακρωτηριάζονται η ψυχή και τα πιστεύω του Ελληνικού λαού...

Οι αναγκαίες τομές εκσυγχρονισμού θα νομιμοποιούνται στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, δεν θα συγκρούονται με το δημόσιο αίσθημα...

Τα δικαιώματα θα εξισορροπούνται από υποχρεώσεις, και οι υποχρεώσεις θα συνεπάγονται «ανταποδοτικά δικαιώματα», όχι μια κοινωνική ζούγκλα, όπου κάποιοι, λίγοι περί την εξουσία, έχουν μόνο δικαιώματα και όλοι οι υπόλοιποι έχουν μόνον υποχρεώσεις.

Η θέληση και τα πιστεύω της πλειονότητας των πολιτών θα κυριαρχούν, κι οι πεποιθήσεις των μειονοτήτων θα γίνονται απολύτως σεβαστές.

Διεκδικούμε μιαν ελεύθερη Ελλάδα όπου κυριαρχεί πνεύμα δικαίου, δεν βασιλεύει η κοινωνική πρόκληση.

Διεκδικούμε μιαν Ελλάδα όπου θα γίνει πράξη το αυτονόητο, η διαφθορά θα τιμωρείται - κι όσο πιο υψηλά βρίσκεται, τόσο αυστηρότερα θα τιμωρείται.

Πιστεύουμε σε μιαν Ελλάδα, που θα εκμεταλλευτεί όλα τα πλεονεκτήματά της για να γίνει ανταγωνιστική και να αναπτυχθεί, με τρόπο βιώσιμο και αυτοτροφοδοτούμενο.

Όχι μια «Ψωροκώσταινα», που εκλιπαρεί κοινοτικούς πόρους και κονδύλια για να χρηματοδοτεί φιέστες, για να πλουτίζουν οι εργολάβοι και για να καλύπτει τις «μαύρες τρύπες» της «δημιουργικής λογιστικής» της.

Πιστεύουμε σε μιαν Ελλάδα, όπου η ανάπτυξη θα διαχέει εισόδημα και ευκαιρίες σε όλους, όχι μια τριτοκοσμική «Μπανανία», όπου οι συγκυριακοί υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης συμπίπτουν με κρίση της αγοράς, καταστροφή των μικρομεσαίων, πολλαπλασιασμό των νεόπτωχων και καταδίκη της νεολαίας σε χρόνια ανεργία...

Ονειρευόμαστε μιαν Ελλάδα, όπου το κράτος θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα στρώματα του λαού, δεν θα συνθλίβει, δεν θα εξαθλιώνει το λαό, προκειμένου να διατηρηθεί η «δεσπόζουσα θέση» των κρατικοδίαιτων «κολοσσών», που ΔΕΝ επενδύουν, ΔΕΝ παράγουν ανταγωνιστικότητα, ΔΕΝ δημιουργούν θέσεις εργασίας...

Αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία όλων. Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα σύστημα διακυβέρνησης. Είναι Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ισότητα. Είναι Ελπίδα και Προοπτική. Προϋποθέτει την ικανότητα συμμετοχής, τη δυνατότητα επιλογής, στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία και θωρακίζεται από τον πατριωτισμό όλων. Και η Ελευθερία είναι η ύψιστη πνευματική και πολιτική Αξία που αποτελεί το θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης και την κυρίαρχη συνιστώσα του δημοκρατικού ιδεώδους.

Τα ψεύτικα διλήμματα συνιστούν ωμούς εκβιασμούς. Παραβιάζουν τα αυτονόητα μιας ελεύθερης κοινωνίας και ακυρώνουν τη δημοκρατία, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που η ιστορία και ο πολιτισμός της δε μπορεί να ανέχονται την παρακμή και την φαλκίδευση της.

Η πολιτική αρχίζει μέσα από το δημοκρατικό γίγνεσθαι του λαού μας και το ελεύθερο πνεύμα που διαποτίζει τις ψυχές όλων, μέσω μιας πολιτικής κουλτούρας διεκδίκησης και συμμετοχής , ενός πολιτισμού που προσιδιάζει στη μακραίωνη ιστορία της χώρας.

Δεν νομιμοποιούμε την παρακμή, δεν νομιμοποιούμε τη σύγχρονη βαρβαρότητα της ολιγαρχίας και την αυθαιρεσία της όποιας αυταρχικής πολιτικής ηγεμονίας. Διεκδικούμε την Ελευθερία όλων, τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα για όλους.

Σήμερα, δυστυχώς, μετατραπήκαμε σε απαθείς παρατηρητές του λιθοβολισμού αξιών και ιδανικών που αποτελούν θεμέλιο όλων των σύγχρονων πολιτισμένων κοινωνιών-προς δόξα του κυνισμού μιας εκσυγχρονισμένης βαρβαρότητας.

Η Ελευθερία θεωρείται επικίνδυνη ουτοπία, η υποταγή σε σκοπιμότητες θεωρείται ρεαλισμός.

Η Δικαιοσύνη θεωρείται λαϊκισμός, η ανενδοίαστη κερδοσκοπία αρετή.

Η Αξιοπρέπεια θεωρείται «παλαιομοδίτικο» κουσούρι, η Αναίδεια και η ξιπασιά πολύτιμα προσόντα κοινωνικής ανέλιξης.

Μαζί με τις αρετές και τις αξίες συνθλίβεται και η ιστορική ιδιοπροσωπία του λαού. Όλα όσα τον ταυτίζουν με τον τόπο του, την ιστορία του και την πλούσια πνευματική του παράδοση, υποβιβάζονται σε ανούσιο φολκλόρ και παραπέμπονται στα αζήτητα. Όλα όσα τον διαφοροποιούν από τους άλλους λαούς εξοβελίζονται ή βιώνονται ως πλέγματα μειονεξίας.

Ντρεπόμαστε για μια ετερότητα αυτού του είδους που αποτελεί σημείο επικίνδυνης για το μέλλον του λαού μας παρακμιακής καμπής.

Ένα πολιτικό σύστημα που αποδομεί την έννοια του έθνους, που αυτοϋπονομεύει την ιστορική συνείδηση των παιδιών μας, απεμπολεί τη γλώσσα, ευτελίζει τα αξιακά πρότυπα, υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ανέχεται απαθώς το δημογραφικό μαρασμό και υποκλίνεται μπροστά στον Αττίλα δεν είναι ούτε προοδευτικό, ούτε συντηρητικό. Είναι απλώς χρεοκοπημένο και βαθιά αντιδραστικό.

Για να αναπτυχθεί ένας λαός πρέπει να είναι αλληλέγγυος, αγωνιστικός και ανταγωνιστικός. Για να γίνει ανταγωνιστικός πρέπει να πιστέψει στον εαυτό του. Για να πιστέψει στον εαυτό του πρέπει να νιώθει ασφαλής. Όσοι κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης του λαού του καλλιεργούν πλέγματα μειονεξίας, διαιωνίζουν την παθητικότητα και την ηττοπάθεια. Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία οφείλουμε να απαλλαγούμε από τα ψευδοδιλήμματα της μοναδικής αλήθειας και της λογικής των κομματικών μονοδρόμων. Μια λογική που εκφράζει το σύγχρονο κουρασμένο κομματικό σύστημα της χώρας, την πολιτική παρακμή και απεικονίζει τα εθνικά αδιέξοδα. Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία χρειάζεται να ενισχύσουμε την εκπροσώπηση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή του κοινού συμφέροντος και του εθνικού συμφέροντος πέρα και πάνω από την εκπροσώπηση ειδικών συμφερόντων. Η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος προϋποθέτει πατριωτισμό. Ο πατριωτισμός είναι εγγύηση Δημοκρατίας.

Η λαϊκή κυριαρχία φαλκιδεύεται από συμμαχίες διαπλεκομένων συμφερόντων και συντεχνιών που απαιτούν να αναχθούν υπεράνω του νόμου.

Και ο πατριωτισμός, ο οποίος σε κάθε δημοκρατική χώρα θεωρείται απαραίτητη ιδιότητα για τη συμμετοχή στα κοινά, στη χώρα μας κάποιοι λίγοι που έχουν όμως ισχυρότατες προσβάσεις στα ΜΜΕ τον διαστρεβλώνουν, τον ταυτίζουν με τον επιθετικό εθνικισμό και τον θέτουν υπό διωγμόν. Όλα αυτά δημιουργούν τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα. Το έλλειμμα αυτό συνοψίζεται σήμερα σε τρεις έννοιες που αποτελούν προαπαιτούμενο κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας: Το δημόσιο συμφέρον που σημαίνει κοινότητα αλληλεγγύης και πατριωτική υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Την ανάπτυξη και την πνευματική ανόρθωση που σημαίνει επιστροφή στις πνευματικές ρίζες του πολιτισμού μας, υπονοεί δηλαδή τον διάλογο, τη συνεργασία και την αποδοχή του «άλλου», ίσον την αυθεντική ετερότητα. Πάντα ταύτασ' ένα Κράτος Δικαίου και Πρόνοιας.

Πιστεύουμε στην επιτακτική ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τις μεγάλες και κατεπείγουσες τομές στην Παιδεία, το Δημογραφικό, την Υγεία, την Απασχόληση και το Ασφαλιστικό. Τα ογκώδη και περίπλοκα προβλήματα της σήμερον δεν μπορούν να λυθούν ούτε σε μια τετραετία , ούτε από ένα κόμμα.

Ο εντός και εκτός συνόρων Ελληνισμός είναι σήμερα περίπου 20.000.000. Ο Ελληνισμός της Διασποράς παρά κάποιες χλωμές προσπάθειες οργάνωσής του παραμένει κοιμώμενος γίγας. Δύναμη πολιτική, οικονομική, εντονότατα εθνική αφήνεται ανενεργός και αχρηστεμένος. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να μετεξελιχθεί σε πυρηνική ισχύ της χώρας, καθοριστική για την εθνικοαμυντική μας θωράκιση και πολλαπλασιαστική των διεθνών ερεισμάτων μας.

Οι απανταχού της γης αιματοδοτεί Έλληνες και κατ' εξοχήν ο ξεχασμένος Ελληνισμός της πρώην Σοβιετίας ιδίως δε το κομμάτι που μετοίκησε και ενδυναμώνει σήμερα την ελληνική περιφέρεια δικαιούνται την άγρυπνη και ουσιαστική φροντίδα μας. Οι αδελφοί μας αυτοί και οι Βορειοηπειρώτες ομογενείς μας διαθέτουν προσόντα, φανερές και λανθάνουσες δυνάμεις που είναι έγκλημα να αφήσουμε αναξιοποίητες.

ΚΑΛΟΥΜΕ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες , σε συστράτευση μαζί μας σε κοινό αγώνα, για ένα μέλλον αντάξιο του παρελθόντος , ένα παρόν αντάξιο της δυναμικότητας, της εργατικότητας και της δημιουργικότητας του λαού μας. Καλούμε όλες και όλους σε μια πανεθνική δημοκρατική συστράτευση ενάντια στην παρακμή, τη φθορά, τη διαφθορά, και την απαξίωση.

Μπορούμε και πρέπει να επινοήσουμε το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας, γιατί όπως λέει ο Ποιητής:

«Χρωστούμε σ' αυτούς που ήρθαν, πέρασαν,
θα' ρθούνε, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν
Οι αγέννητοι και οι νεκροί».

Scroll to Top